LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00

Pet: 08:00-14:00
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00 

Pet: 08:00 - 14:00 
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

+385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS Hrvatska

 

RADNO VRIJEME

 

PRODAJNO MJESTO ZAGREB

 

Pon, sri, čet: 08:00-16:00

Uto: 8:00-18:00

Pet: 08:00-14:00

Sub i ned: Zatvoreno

 

PRODAJNO MJESTO SPLIT

 

RADNO VRIJEME

prema dogovoru

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

Vlaga i plijesan su iznimno opasni za zdravlje

 

Plijesan uzrokuje astmu, alergije, bronhitis, oslabljen imunološki sustav te je općenito opasna za zdravlje.  Može se spriječiti kvalitetnim ventilacijskim sustavom.Plijesan uzrokuje astmu, alergije, bronhitis, oslabljen imunološki sustav te je općenito opasna za zdravlje.  Može se spriječiti kvalitetnim ventilacijskim sustavom.

 

 

Koga najviše pogađaju problemi vezani uz plijesan?

 

Osobe koje imaju respiratorne bolesti, npr. alergije, kronični bronhitis i astmu, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, osobe koje već imaju problema s kožom (kao što je ekcem), zaražene AIDS-om, pacijenti na kemoterapiji i trudnice. Također ga izuzetno slabo podnose dojenčad, djeca i starije osobe. Zapravo, na sve ljude može štetno djelovati I prouzročiti dodatne zdravstvene probleme,

 

Plijesan i alergije

 

Alergije su vrlo česta reakcija na plijesan. Alergije se pojavljuju kada imunološki sustav otkrije opasnu stranu tvar (kao što su otrovne čestice u plijesni), na koju reagira oslobađanjem histamina, što izaziva alergijsku reakciju. Osim toga, spore plijesni su toliko male da lako prodiru u tijelo.  Nisu sve vrste plijesni jednako ozbiljne: imamo blaže i najčešće se manifestiraju kao svrbež i problemi sa sinusima. Teški oblici alergija donose i teže komplikacije – otežano disanje i stezanje u plućima. Bolesnici s astmom mogu razviti treću skupinu alergija, u kojoj plijesan može prerasti u bronhijalni trakt (bronhopulmonalna mikroza).

 

 

 

Kada je vlaga previsoka, a kada preniska?

 

Ako imamo prenisku vlažnost u stanu, odnosno ispod 40%, mogu se javiti razne bolesti poput alergija, prehlada i osjećaja otežanog disanja. Zbog isušivanja zraka povećava se stvaranje prašine koja u dodiru sa zagrijanim površinama oslobađa različite tvari koje nadražuju dišne ​​organe.

Međutim, ako imamo previsoku vlažnost, iznad 60%, počinjemo razvijati plijesan na unutarnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage teško je utvrditi, jer je povezan s mnogim čimbenicima. Uzroci stvaranja vlage u prostoriji su disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljno prozračivanje... Sve to i više pomaže nakupljanju viška vlage u prostoriji.

 

U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni. Svakodnevno prozračivanje prostorija je od iznimne važnosti kako bi zrak bio kvalitetan te kako bi se izbjegla visoka vlažnost.

 

 

 Kako možemo trajno ukloniti vlagu i plijesan u domu?

 

Ventilacijski sustav osigurava optimalnu I kontroliranu zamjenu ustajalog, potrošenog zraka sa svježim, vanjskim zrakom u životnim prostorima. Riječ "kontrolirano" odnosi se na izmjenu zraka točno prema potrebama u prostoru u kojem boravimo- dakle ni previše ni premalo.

 

Kvalitetan zrak je temelj zdravog života. Naime, samo svjež zrak ima sposobnost apsorbiranja viška vlage i nečistoća koje se ventilacijom uklanjaju iz prostora dok istovremeno svjež zrak ulazi u prostor tijekom izmjene zraka (kontrolirana ventilacija). Time ćete postići optimalnu razinu vlage u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšati kvalitetu života sebi i svojoj obitelji.
Zbog aktivnog načina života, u praksi je gotovo nemoguće svaka dva sata otvarati prozore i pravilno provjetravati stambene prostore. U tu svrhu netko bi trebao biti cijeli dan kod kuće. Osim toga, na taj način se povećavaju troškovi jer jednim provjetravanjem gubimo više toplinske energije nego radom ventilacijskog sustava u 24 sata.

Samo ventilacijski sustav može kontrolirano i optimalno prozračivati sve stambene prostore na energetski učinkovit način (ni previše ni premalo!), bez propuha, bez vanjske buke izvana te bez peludi I ostaloh nečistoća izvana- ventilacijski sustavi imaju ugrađene antialergijske filtere.


Vlaga i plijesan muče previše domova. Crna plijesan nije samo estetski problem – izrazito je štetna po zdravlje jer uzrokuje teške respiratorne probleme i negativno utječe na imunološki sustav.

 


 Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav?


Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?


Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.
Prednosti ventilacijskih sustava su sljedeće:


  •    Iznimno efiksasan u borbi protiv vlage I plijesni

• Automatski uklanja ustajali zrak s neugodnim mirisima,

• Uklanja suvišnu vlagu i štetne tvari te omogućuje dotok svježeg i filtriranog zraka

• Spriječava ulazak prašine, peludi I ostalih nečistoća izvana

• Ušteda energije 30 % jer se ne gubi toplina otvaranjem prozoraKako biste dobili ponudu nazovite na telefon: +385 1 4816 581 ili pošaljite upit na: lunos@lunos-hrvatska.com ili putem obrazca

Osjetite svježinu prirode u svom domu.

Aktualno