LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00

Pet: 08:00-14:00
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00 

Pet: 08:00 - 14:00 
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

+385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS Hrvatska

 

RADNO VRIJEME

 

PRODAJNO MJESTO ZAGREB

 

Pon, sri, čet: 08:00-16:00

Uto: 8:00-18:00

Pet: 08:00-14:00

Sub i ned: Zatvoreno

 

PRODAJNO MJESTO SPLIT

 

RADNO VRIJEME

prema dogovoru

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

Zašto je ventilacija važna

Zašto je ventilacija važna?


Potreba za ventilacijskim sustavima nastala je ponajprije zbog novonastalih uvjeta koje diktiraju zahtjevi za uštedom energije u zgradama. Naime, propusnost zraka u modernim zgradama s čvrsto zabrtvljenim prozorima i vratima iznimno je niska. Neplaniranom i nasumičnom ventilacijom prostorija često se troši energija koju smo uložili u zagrijavanje zraka. Nedovoljna ventilacija stvara nezdrave životne uvjete zbog nastanka prekomjerne vlage i plijesni. Problem rješavaju kvalitetni i pouzdani ventilacijski sustavi.


Koja je korist od dobrog ventilacijskog sustava?


Rezultat kontrolirane ventilacije poboljšana je mikroklima i zdrave prostorije bez prekomjerne vlage, neugodnih mirisa te posljedično i plijesni, što pridonosi dobrom raspoloženju. Kvalitetni ventilacijski sustavi na taj način stalno dovode svjež zrak i odvode potrošeni zajedno sa svim štetnim česticama.


Koje su prednosti ventilacijskih sustava?


Ventilacijski sustavi automatski odvode potrošeni zrak s neugodnim mirisima, suvišnom vlagom i štetnim česticama te dovode svjež filtrirani zrak.
Uklanjanjem suvišne vlage održavaju primjereno zdravo stanje zgrade i klime te sprječavaju nastanak plijesni i povoljnih životnih uvjeta za grinje.
Onemogućuju stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.
Olakšavaju život alergičarima osiguravanjem prikladno filtriranog zraka bez alergena. Štede energiju.


Koje su vrste ventilacijskih sustava?


Kod decentralizirane ventilacije bez sustava ventilacijskih vodova između prostorija, veći broj pojedinačnih ventilatora odvodi potrošeni zrak prema van putem ventilacijskih kanala ili izravno kroz vanjski zid. Svježi zrak ulazi kroz ulazne zidne jedinice u sobama. Vratni ili ostali ventilacijski otvori osiguravaju protok zraka između prostorija.

Kod centralizirane ventilacije potrošeni se zrak odvodi van putem sustava ventilacijskih vodova u svakoj prostoriji koji su povezani sa središnjim ventilatorom i ventilacijskim kanalom. Svježi zrak ulazi na isti način kao i kod nepovezane ventilacije


Što sve mora osigurati dobar ventilacijski sustav?


Prikladnu, ugodnu, higijensku ventilaciju.
Kvalitetu, trajnost i sigurnost.
Uštedu pri grijanju i energetski učinkovitu ventilaciju.
Pažljivo isplanirati i provesti sustav koji kontrolira i uklanja prekomjernu vlagu u zraku.
Cijeli sustav također mora zadovoljiti zahtjeve zaštite od požara i buke.


Na koji način funkcionira ventilacija?Ventilatori se ugrađuju u prostorije s najlošijom kvalitetom zraka (kuhinja, kupaonica + WC, praonica). Oni crpe tj. odvode zrak van iz tih prostorija u kanale ili ga izravno oslobađaju kroz vanjski zid. Na taj način stvaraju mali podtlak (8 pascala) koji omogućuje polagan i neometan dotok svježeg zraka kroz ulazne jedinice u prostorijama.


Koja je preporučena i zadovoljavajuća izmjena zraka za potrebe nužne opskrbe kisikom?


Da biste omogućili zadovoljavajuću izmjenu zraka (0,4 – 0,8) kojim se stanari opskrbljuju nužnim kisikom, nužno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila:


Dovod svježeg zraka:

 • Dječja soba 25 – 35 m³/h
 • Spavaonica 40 – 50 m³/h
 • Dnevna soba 40 – 60 m³/h
 • Ured po osobi: 25 – 30 m³/h

Odvod otpadnog zraka:

 • Kuhinja: 30 – 50 m³/h
 • Kupaonica 30 – 50 m³/h
 • WC 20 – 40 m³/h

Koliko vlage nastane u četveročlanom kućanstvu?


Četveročlano kućanstvo u prosjeku dnevno izluči 12 litara vode. Što je zgrada bolje zabrtvljena i izolirana, to je važnije transportirati vlažan zrak van i zamijeniti ga svježim. To nam omogućuje kvalitetan ventilacijski uređaj. Jedino tako gotovo sigurno nećete naštetiti svom zdravlju i zgradi.


Stvaranje vlage u četveročlanom kućanstvu u litrama/dan:

 • Disanje: 4 – 5
 • Biljke 2 – 3
 • Kuhanje 2 – 3
 • Tuširanje/kupanje 2 – 3
 • Ukupno 10 – 14


Što možemo postići ventilacijskim sustavima?


Pravilna ventilacija značajno utječe na potrošnju energije za zagrijavanja. Zbog veće nepropusnosti zraka na ovojnicama, posebnu pozornost treba posvetiti neprekidnoj ventilaciji, pogotovo pri mijenjanju prozora u starijim zgradama. Potreba za ventilacijskim sustavima nastala je ponajprije zbog uvjeta koje diktiraju zahtjevi energetske učinkovitosti u zgradama. Niski stupanj propusnosti zraka imaju moderne zgrade i obnovljene postojeće zgrade s čvrsto zabrtvljenim prozorima i vratima te dodatnim slojem toplinske izolacije. Neplaniranom i nasumičnom ventilacijom prostorija često se troši velika količina energija koju smo uložili u zagrijavanje prostorija.


U prostorijama koje nemaju kontinuiranu mehaničku ventilaciju ili se još uvijek prozračuju na klasičan način povremenim otvaranjem prozora, nastaju neugodni mirisi, raste temperatura zraka i koncentracija ugljikova dioksida, vlage i plijesni te se smanjuje količina kisika. Problem rješavaju kvalitetni i pouzdani ventilacijski sustavi.


Prednosti ventilacijskih sustava sljedeće su:

 • automatski odvode potrošeni zrak s neugodnim mirisima,
 • odvode suvišnu vlagu i štetne čestice te dovode svježi filtrirani zrak,
 • uklanjanjem suvišne vlage održavaju primjereno zdravo stanje zgrade i klime te sprječavaju nastanak plijesni i povoljnih životnih uvjeta za grinje,
 • onemogućuju stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine,
 • olakšavaju život alergičarima osiguravanjem prikladno filtriranog zraka bez alergena te ponajprije
 • štede energiju.


Koje je vrijeme prikladno za ugradnju LUNOS ventilacijskog sustava?Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove, a prikladan je i preporučljiv za ugradnju u starije objekte u kojima već prebivate i želite podignuti kvalitetu života.Za ponudu nazovite na telefon: +385 99 830 75 58 ili pošaljite upit na: lunos@lunos-hrvatska.com ili putem obrazca. U zahtjevu nam pošaljite svoj telefonski broj, tlocrt vašeg dnevnog boravka, a mi ćemo vam poslati cjelovito rješenje za vaš novi životni komfor.


Osjetite svježinu prirode u svom domu.

Aktualno