LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00

Pet: 08:00-14:00
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS d.o.o.

 

RADNO VRIJEME PRODAJE:

Pon, sri, čet : 08:00-16:00

Uto: 08:00 - 18:00 

Pet: 08:00 - 14:00 
Subota i nedjelja: Zatvoreno

 

+385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

LUNOS Hrvatska

 

RADNO VRIJEME

 

PRODAJNO MJESTO ZAGREB

 

Pon, sri, čet: 08:00-16:00

Uto: 8:00-18:00

Pet: 08:00-14:00

Sub i ned: Zatvoreno

 

PRODAJNO MJESTO SPLIT

 

RADNO VRIJEME

prema dogovoru

 

 +385 1 4816 581

 

E-mail:

lunos@lunos-hrvatska.com

Zašto je visoka kvaliteta zraka u zatvorenom važna

Zašto je visoka kvaliteta zraka u zatvorenom važna 


Dobra kvaliteta zraka u zatvorenom važan je dio života i zdravog doma. Zagađenost zraka u zatvorenom prostoru može biti veća i do pet puta od vanjskog zraka. Kvalitetu zraka u zatvorenom možete poboljšati smanjenjem izvora alergena i iritansa u svom domu.

Prema istraživanjima dr. Mendez navodi kako svakodnevno udahnemo oko 20.000 puta i provedemo 90% vremena u zatvorenom prostoru. Kako smo u globalnoj pandemiji koronavirusa (COVID-19) proveli već godinu dana s uputama za ostanak kod kuće, povećala se spomenuta stopa zadržavanja u zatvorenom. Što nas dodatno čini ranjivima je povećan broj osoba koji pate od tegoba astme i alergija te je potrebno i važno smanjivanje izloženosti tvarima u okolini oko nas koje izazivaju simptome alergije i astme. Uklanjanje ovih okidača u zatvorenom prostoru izvrsno je mjesto za početak.


Čestice ili plinovi koji obično nisu dio zraka utječu na kvalitetu zraka te prema podacima Hrvatska se nalazi na petom mjestu najzagađenijih država u Europskoj Uniji, a Zagreb je čak bio na četvrtom mjestu najzagađeniji gradova u svijetu 26.02.2021.( World Air Quality Index).


Zašto nas treba to zabrinjavati iako većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru?

Vanjski zrak unosite unutra kad god otvorite vrata ili prozor kako biste prozračili prostor u kojem boravite i na taj način unosite zagađeni vanjski zrak. Također možete unijeti pelud i dim. Osim toga zrak u zatvorenom može imati alergene poput prašine, peruti kućnih ljubimaca i plijesni. Čestice u zrak puštaju peći, vatre na drva i svijeće, kuhanje u zrak šalje čestice ulja i masti, a vlaga nastala procesima iz kuhinje i kupaone može dovesti do veće razine razvoja grinja.  


Čisti vanjski zrak treba često zamjenjivati zrak u zatvorenom, jer inače zrak u zatvorenom postaje zagađeniji no što ako je vanjski zrak zagađen i može nam donijeti samo još više nezdravog i nečistog zraka? 

Inače alergeni, mirisi i zagađivači ostaju u vašem domu i recikliraju se budući da noviji, energetski učinkovitiji domovi nemaju praznine i pukotine kao stariji domovi, manja je cirkulacija zraka i time se povećava onečišćenje zraka prostora u kojem boravimo.


Prema dr. McKeon kvaliteta zraka u zatvorenom može biti dva do pet puta zagađenija od kakvoće vanjskog zraka. Loša kvaliteta vanjskog zraka je problem, no kada prostor u kojem provodimo većinu vremena ima dodatne zagađivače potrebno je kvalitetno rješenje kako bismo osigurali zdrav dom.


Nekoliko je načina na koje možete smanjiti izvore alergena i nadražujućih tvari u cijelom domu:

  • Potrebno je uspostaviti redovite rutine čišćenja doma.
  • Ugradite LUNOS ventilacijski sustav s alergo-filterima s izmjenom zraka i automatskim održavanjem razine vlažnosti u prostoru 
  • Držite prozore zatvorenima za vrijeme najvećeg cvjetanja peluda ili za vrijeme jakog zagađenja na otvorenom.


Izvor podataka: AAFAWorld Air Quality Index


Kako biste dobili ponudu nazovite na telefon: +385 99 830 75 58 ili pošaljite upit na: lunos@lunos-hrvatska.com ili putem obrazca. U zahtjevu nam pošaljite svoj telefonski broj, tlocrt vašeg prostora, a mi ćemo vam poslati cjelovito rješenje za vaš novi životni komfor.


Osjetite svježinu prirode u svom domu.

Aktualno